Svag, rädd och mycket orolig kom jag till er.
1 Korintierbrevet 2:3
Utan överdrift kan vi nog säga att Paulus är den främste missionären som någonsin levt.
Åtminstone om vi bedömer utifrån genomslag och iver att nå ut med evangeliet. Han har skrivit 13 av Nya Testamentets 27 böcker, han grundade en hel rad församlingar i medelhavsområdet och man tror att han nådde så långt som till Spanien under sina missionsresor. I 2 Korintierbrevet kapitel 11 säger han: ”Jag har arbetat mer, suttit i fängelse mer, fått hugg och slag i överflöd och ofta varit i livsfara”, därefter följer en lång uppräkning av svårigheter, kamp och hårt arbete som Paulus fått utstå för evangeliets skull (11:23–28). Det är lätt att tänka att Paulus var den fullkomligt orädde missionären, som aldrig tvekade, skrämdes eller lät sig påverkas av några omständigheter. Och när vi jämför oss med honom känner vi oss därför oerhört dåliga, eftersom vi i princip alltid är är raka motsatsen.
Ja, Paulus var oerhört ivrig med att nå ut med evangeliet. Ja, han fick ett enormt genomslag, på ett sätt som ingen annan efter honom kommer att få (för ingen kommer skriva böcker till Bibeln). Men bilden av Paulus som någon övermänniska stämmer inte överens med verkligheten, i hans brev visar sig gång på gång en annan bild. Som texten i inledning där han berättar att första gången han kom till Korint (se Apg 18) var han ”svag, rädd och mycket orolig” (min fetstil). Han var svag, vilket kan gälla både kroppslig som själslig svaghet. Han var rädd för människor, hur de skulle reagera på evangeliet och om dem skulle ta emot det. Och han var mycket orolig, han kom med stapplande och vacklande steg till staden. Detta är definitivt inte bilden av en övermänniskan, utan istället bilden av någon som är precis som dig och mig.
När andra förkunnare såg på sig själva som ”super-apostlar” och ville framhäva sin kraft och styrka, ville Paulus istället berömma sig av sin svaghet (2 Kor 11:30; 12:5, 9). I sammanhanget där vår vers finns, förklarar Paulus att vår styrka och förmåga faktiskt skymmer och hindrar evangeliet från att verka i sin fulla kraft. Och tvärtom, det är när evangeliet är tydligt och vi är svaga, som budskapet tillsammans med Andens kraft kan frälsa människor (1 Kor 2:4). Vi tänker ofta att vår svaghet och otillräcklighet hindrar Gud från att verka i våra liv, men Paulus säger det rakt motsatta. Det är själva förutsättningen för att Gud överhuvudtaget skall kunna verka i våra liv: ”Min nåd är nog för dig, för min kraft fullkomnas i svaghet. Därför vill jag hellre berömma mig av min svaghet, för att Kristi kraft skall vila över mig.” (2 Kor 12:9).
Känner du dig svag, rädd och mycket orolig när du försöker dela evangeliet med någon som inte tror? Ja, då är du långt ifrån ensam utan i oerhört gott sällskap med alla trons hjältar genom historien. Låt aldrig dessa känslor hindra dig från att dela evangeliet, utan låt det leda dig till ett ännu större beroende av Guds kraft. Det finns en djup befrielse i insikten av kraften till människor frälsning aldrig kommer från oss utan enbart från Gud genom evangeliet. Låt därför inte din rädsla för människors tyckande och åsikter hindra dig. Vår uppgift är nämligen inte att få människor att tycka om budskapet (även om det naturligtvis är vår önskan), utan vår uppgift är att förmedla det budskap vi blivit anförtrodda, med bönen och förtröstan på att Gud skall använda det till människors frälsning.