Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk. Dag berättar för dag, natt ger kunskap till natt, utan tal och utan ord, utan att man hör deras röst. Deras röst når ut över hela jorden, deras ord till världens ände.
Psaltaren 19:2–5
”En bild säger mer än tusen ord” är ett välkänt uttryck om hur endast en bild kan säga oss mängder av saker. Det kan räcka med att se en bild på en banan, och plötsligt dyker tusentals tankar upp i huvudet. Kanske blir du hungrig och tänker på bananens smak eller så funderar du över hur bananplantan ser ut. Kanske ett semesterminne dyker upp från en bananbåtstur, eller så kommer du helt enkelt på att du glömt av att handla. En bild säger helt klart mer än tusen ord, och det är som om bilden talar utan att säga något.
I Psalm 19 säger David att skapelsen säger mer än tusen ord. Himlavalvet, stjärnhimlen och universum i dess oändlighet säger oss mer än tusen ord. Dagen, natten och årstiderna säger oss mer än tusen ord. Samtidigt som det sker utan ord förklarar David att ”deras röst hörs över hela jorden, deras ord till världens ände” (vers 5). Skapelsens vittnesbörd når alltså ut till alla människor på jorden och berättar om Guds härlighet och hans händers verk (vers 1). Precis som ett konstverk eller en tavla säger oss att en konstnär ligger bakom, berättar skapelsen att det måste finnas en skapare bakom. Men mer än så, skapelsen berättar även en hel del om hur denne skapare är. Går du ut i naturen nu under våren kan du ”höra” skapelsen berätta om en Gud som är oändligt god, full av liv och kreativitet och som skänker oss människor i överflöd.
För en tid sedan hörde jag en intervju med författaren och teaterregissören Stina Oscarsson, som mig veterligen inte är en kristen. Hon sa något i stil med att dagens upplysta hem och städer gör att vi sällan får se en verkligt stjärnklar himmel, och att under en sådan himmel ställer vi oss andra typer av frågor. Frågor som rör sig kring vårt ursprung och upphovet till allt skapat. Där tror jag att Stina sätter fingret på något viktigt, att ju längre människan kommer från naturens under (men också dess oberäknelighet), desto färre frågor ställer vi oss kring vad som rör sig bortom våra liv. Du får nämligen vara oerhört uppfinningsrik och kreativ om du skall förneka en skapare, då du står under en stjärnklar himmel, på en bergstopp och blickar ut över ett häpnadsväckande landskap, eller på en klippa och ser ut över en — till synes — ändlös horisont. Där får du svårt att i djupet av ditt hjärta verkligen hävda att allt detta magnifika har tillkommit av en slump utan skapare. Precis som du aldrig skulle hävda att en tavla tillkommit av en slump utan en konstnär.
Du kan ana något om konstnären genom att titta på dennes konstverk, musikern genom att lyssna på musiken, eller uppfinnaren genom att titta på uppfinningen. Däremot kan du aldrig lära känna upphovsmannen personligen enbart genom att göra det. Det gör du först om du får ett möte med personen själv, där hon väljer öppna upp sig och att berätta om sig själv. På samma sätt lär vi inte känna inte känna Gud enbart genom att se på skapelsen. Men Gud har faktiskt valt att berätta om sig själv och bjudit in oss att att lyssna till honom. Guds berättelse om sig själv finner vi i en bok som de flesta människor (i Sverige åtminstone) redan har tillgång till — i Bibeln. Vill du lära känna Gud, och därigenom även bättre förstå dig själv, är Bibeln den bok du skall spendera mycket tid tillsammans med. Den Gud vi anar i skapelsen lär vi känna genom att läsa Guds ord. Där får skapelsens vittnesbörd tillsammans med Ordets vittnesbörd leda oss till förundran, tacksamhet och lovsång till Gud.
O store Gud, när jag den värld beskådar
Som du har skapat med ditt allmaktsord
Hur där din visdom väver livets trådar
Och alla väsen mättas vid ditt bord
då brister själen ut i lovsångs ljud:
O store Gud, o store Gud!
När jag i Bibeln skådar alla under
Som Herren gjort sen förste Adams tid
Hur nådefull han varit alla stunder
Och hjälpt sitt folk ur livets synd och strid
då brister själen ut i lovsångs ljud:
O store Gud, o store Gud!
Carl Boberg