Detta säger jag inte som en befallning, utan för att pröva äktheten i er kärlek när andra visar en sådan iver. Ni känner ju vår Herre Jesu Kristi nåd. Han var rik men blev fattig för er skull, för att ni genom hans fattigdom skulle bli rika.
2 Korintierbrevet 8:8–9
Vi är inne i en serie om givande utifrån 1 Korintierbrevet kapitel 8–9. I senaste veckobrevet tittade vi på en av grunderna till allt givande, att allt jag har i livet är gåvor från Gud. Idag ska vi titta på en annan av grunderna som knyter an till detta. Det som är själva ”motorn” till allt givande — gåvan i Jesus Kristus.
När Paulus vill motivera församlingen i Korint att ge av sina pengar gör han det inte genom att ge dem dåligt samvete, att tvinga dem eller argumentera för det stora behovet i församlingen i Jerusalem. Utan han börjar hos Gud som den främste givaren, och pekar på den största gåvan som Gud gett mänskligheten — sin enfödde Son Jesus Kristus. Motivationen till allt givande måste ta sin utgångspunkt i frälsningen som getts som en gåva av nåd till förlorade syndare: Ni känner ju vår Herre Jesu Kristi nåd. Paulus ber oss sedan att begrunda vad Jesus var tvungen att avstå — ”gåvans pris” — för att vinna evig frälsning åt oss: Han var rik men blev fattig för er skull, för att ni genom hans fattigdom skulle bli rika. Annorlunda uttryckt, det kostade bokstavligen Jesus allt för att vi skulle få frid med Gud. Han lät sig avklädas all den himmelska härligheten, blev en tjänare som kom för att tjäna och på korset kläddes han även av sina kläder. Han dog ensam och övergiven inte bara av människor utan även av Gud. Han som bokstavligen ägde allt, lät sig avklädas allt för att vi skulle få dela samma arv som enbart tillhörde honom — att få kallas Guds älskade söner (och döttrar). Han höll inte tillbaka något av ”sin rikedom” utan delade allt med oss: för att vi som var fattiga skulle bli rika. Paulus uppmanar oss att se på Jesu stora generositet mot oss. Han säger att i denna ofattbara gåva finns ”motorn” till allt givande. Om vi lever och förvandlas av nåden kommer vi att bli generösare människor. Om vi inser att han gav oss allt trots att vi var helt oförtjänta av det, kommer det att föda en generositet till andra människor vare sig de är förtjänta eller inte.
I vers 8 säger Paulus något oerhört utmanande gällande sina uppmaningar är: för att pröva äktheten i er kärlek. Det han säger är helt enkelt, ni kan prata om Jesus stora kärlek och nåd men det visar sig i ert givande om ni verkligen fått del av denna kärlek och nåd. Annorlunda uttryckt, storleken på er kärlek till Jesus visar sig i storleken på ert givande och er generositet mot andra människor. Det visar sig i handling vad Jesus egentligen betyder för oss. Denna sanning borde utmana oss i grunden och få att fundera över vår relation till pengar, på samma gång som den vill få oss att inse att kraften i evangeliet faktiskt kan göra oss till glada och generösa givare — precis som vi ser hos de fattiga makedonierna (8:1–5).
Faktum är att om du och jag idag skulle sälja allt vi äger och länsa alla våra konton för att ge allt till de fattiga, hade vår gåva ändå var ytterst liten i jämförelse med vad Jesus redan har gett oss. Det är storleken på hans gåva som förändrar allt, när vi ser och förvandlas av den kan vi omöjligen förbli snåla, giriga eller gnidna.