Förtrösta på HERREN av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd.
Ordspråksboken 3:5
När ber du om hjälp?
Svaret är ganska självklart: när du inte klarar det själv. Så länge vi klarar oss själva kommer vi också att försöka göra det.
Idag, mer än någonsin, har vi möjligheten att klara oss själva och behålla kontrollen. Hela vårt samhälle är byggt för att människan ska kunna göra just detta. Vi uppmanas att planera långsiktigt, pensionsspara redan innan vi börjar arbeta och lägga undan pengar både till oss själva och våra barn. Vi skapar säkerheter för att hantera alla möjliga och omöjliga händelser som kan drabba oss. Vi omger oss med prylar som ska göra oss mer effektiva (även om de alltid inte gör det) och som hjälper oss att klara oss utan andras hjälp. Listan kan göras lång över allt som bidrar till att vi behåller kontrollen. Det behöver inte vara något fel i sig med de saker som jag nämner ovan. Men risken är stor att de bidrar till att vi blir oberoende av både Gud och andra människor, och stärker vår skenbara tro på att vi själva har kontrollen.
Tidigare generationer var beroende av naturens gång. De fiskade sin egen fisk, jagade och odlade sin egen mat eller fick den från djuren på gården. Detta skapade en större ödmjukhet inför att människan inte hade kontrollen eller styrde. Hon tvingades inse sitt beroende. Skörden kunde slå fel, stormar kunde göra så att fångsten uteblev eller till och med ta båten och besättningen. Idag får vi istället vår lön i slutet av varje månad, går till mataffären och tar för givet att vi får “vårt dagliga bröd”.
Människans vilja att behålla kontrollen är inget nytt fenomen, men idag har vi fler möjligheter och mer teknik än någonsin för att förverkliga detta oberoende. Problemet går dock djupare och har funnits ända sedan syndafallet och sitter i våra hjärta, den upprorsnatur som får oss att försöka frigöra oss från Gud, trots att det inte går. Många gånger glömmer vi att synderna – de enskilda handlingarna – inte är grundproblemet. Grundsynden är otro. Jesus förklarar detta tydligt: ”(…) synd: de tror inte på mig” (Joh 16:9). I grunden handlar synden om att vi inte förtröstar på, litar på eller lyder Gud och hans ord. Varje gång vi syndar kan vi spåra det tillbaka till otron: vi väljer att leva på vårt eget sätt, även när Gud har sagt något annat.
Synden kom in i världen och våra hjärtan genom otro – människans uppror mot sin Skapare. Frälsningen, däremot, kom genom Sonens fullkomliga förtröstan och lydnad till Fadern, Jesus Kristus: ”(… ) ödmjukade han sig och blev lydig ända till döden – döden på korset” (Fil 2:8). Det är denna insikt som leder till frälsning – att vi omöjligt kan ta bort synden av egen kraft eller kompensera den med egna gärningar. Istället får vi ta emot frälsningen genom omvändelse och tro, genom en ödmjuk förtröstan på Gud och hans nåd. Därefter behöver vi växa i ett allt större beroende av Gud.
Köttet inom oss driver oss ständigt att lita till oss själva, och den moderna tekniken hjälper oss på traven. Därför är jag övertygad om att vi som kristna behöver sätta oss i situationer där vi inte klarar oss själva. Om vi bara väljer att göra det vi själva har kontroll över, kommer vi aldrig att växa i vårt beroende av Gud – och då kommer vi inte heller att be. För det är bara den som har insett sin egen otillräcklighet och oförmåga som faktiskt ber. Det därför Gud återkommande leder oss in i situationer där vi tvingas inse att vi inte har kontrollen, där vi inser vår oförmåga och hjälplöshet. För att det är just där vi kan upptäcka att han har kontrollen och att vi behöver förtrösta på honom.
Några avslutande frågor att reflektera över:
- Växer du i bön och beroende av Gud?
- Tar du risker i ditt liv som leder till ett större beroende av Gud? Som får dig att be? Eller lever du ett liv där du själv behåller kontrollen?
- Kan bristen på bön i ditt liv bero på tror att du klarar allt själv? Eller att du inte tar några risker?