Om någon menar sig tjäna Gud men inte tyglar sin tunga utan bedrar sitt hjärta,
då är hans gudstjänst ingenting värd.
Men att ta hand om föräldralösa barn och änkor i deras nöd och hålla sig obesmittad av världen,
det är en gudstjänst som är ren och fläckfri inför Gud och Fadern.Jakobsbrevet 1:26–27
Förra veckan såg vi att Jakob liknade Guds ord vid en spegel, där vi både får syn på vår synd och vårt behov av frälsning, men också på vår Frälsare. Nu beskriver Jakob ett annat sätt att få syn på oss själva, om vi är Ordets hörare men också dess görare. Han ger oss tre områden där vår tro blir synlig: “… tygla tungan … ta hand om föräldralösa och änkor … hålla sig obesmittad av världen.” Jakob säger helt enkelt att ditt liv vittnar om din tro är sann eller inte. Det syns på hur du handlar och hur du använder dina ord. Eller, annorlunda uttryckt: det spelar mindre roll om du beter dig på ett visst sätt i kyrkan och använder fromma ord, om du i andra sammanhang förnekar samma bekännelse genom ditt liv, dina handlingar och dina ord. Då är vår gudstjänst ingenting värd.
Många gånger är vi omedvetna om vad som faktiskt kommer ut ur vår mun. Därför kan det vara bra att stanna upp då och då och fråga oss själva: “Hur har jag använt mina ord idag?” Hur talar jag till min man eller hustru, mina barn, arbetskamrater, läraren eller klasskamraterna? Hur talar jag till den som bemöter mig illa, irriterar mig eller handlar fel mot mig? Tycker jag att jag har rätt att uttrycka mig vasst då? Hänger jag på en opassande jargong i kafferummet eller bland vänner?
Men det handlar inte bara om vad vi säger, utan också hur vi säger det. Vi kanske inte använder ett olämpligt språk, men vi sprider ändå bitterhet, irritation, klagan, kärlekslöshet och liknande genom sättet vi säger saker på. Kanske använder vi orden för att upphöja oss själva och trycka ner andra, även om det inte är uppenbart eller tydligt i själva ordvalet. Men motivet finns ändå där i hjärtat.
När vi börjar fundera i dessa banor inser vi snart vilken utmaning detta är, hur oreflekterade vi många gånger är kring detta och hur ofta vi använder våra ord på ett felaktigt sätt. Vi ska tjäna och ära Gud med hela våra liv, och det inkluderar våra ord. Vi ska “tygla tungan”, och samtidigt förklarar Jakob senare i brevet att detta är något vi omöjligen kan klara själva:
”Men tungan kan ingen människa tämja, den är ostyrig och ond och full av dödligt gift. Med den välsignar vi Herren och Fadern, och med den förbannar vi människor som är skapade till Guds avbild.” (Jak 3:8–9).
Därför behöver vi ständigt reflektera över hur vi använder våra ord. När vi inser att vi har talat på fel sätt ska vi bekänna vår synd inför både Gud och människor. Samtidigt behöver vi be till Gud om förändring – han som är den ende som verkligen kan hjälpa oss i detta, som kan förvandla både våra hjärtan och tygla vår tunga. Det hoppfulla och trösterika är att han både vill och kan göra det om vi ber honom om det.
Vi kan återkommande be med orden från Psaltaren:
”HERRE, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.” (Ps 141:3)
“Låt min muns ord och mitt hjärtas tankar behaga dig. HERRE, min klippa och återlösare.” (Ps 19:15)
Jag vill ge Dig o Herre min lovsång,
jag vill tacka med skönaste ord,
för den kärlek och nåd som är gränslös.
Jag vill tacka för allt gott Du gjort.
Jag vill göra mitt liv till en lovsång till Dig
där var ton ska vara en hyllning dig bära.
Och i dagar av glädje och dagar av sorg
vill jag leva var dag till Din ära.
Christer Hultgren, 1978